Dine aflagte ting kan være en andens nye festtøj. For at hjælpe dig med at komme i gang, har vi her nogen smarte tips til at komme i gang med at rydde op i klædeskabet.
Publiceret26.04.2023Sidst opdateret22.05.2023
Genbrug er godt for miljøet. Vi har alle et ansvar for at minimere tøjspild, og for at skabe vaner som fremmer et grønnere forbrug. Det handler i høj grad om at øge bevidstheden om at vi individuelt kan gøre en forskel.
Smarte tips til at komme i gang
Det sværeste er oftest ikke selve oprydningen, men at komme i gang. Derfor vil vi gerne hjælpe dig i gang.
Afsæt tid i kalenderen
Skriv det ind i din kalender. ”På lørdag om to uger afsættes 2 timer til oprydning.” En aftale med dig selv er lige så forpligtende, som en aftale med andre. Så det her er en god start.
Del arbejdet op i etaper
Det kan virke overvældende at skulle rydde alle skabe op samme dag. Et tip kan være at opdele arbejdet for dig selv. Du kan for eksempel udvælge to hylder, eller rydde ud i en type tøj af gangen, og f.eks. vente med bukserne til en anden dag. Det gør det mere overkommeligt. Næste gang kan du tage to hylder mere.
Lav kategorier når du rydder ud
Måden du kategoriserer, er helt op til dig. Det vigtigste er at du finder en måde der passer til dig, og at du har en plan. Du kan f.eks. have bunker til at beholde, sy om, eller bortgive. Når du kigger dine ting igennem, kan du nemt sortere derfra.
Kom af med andet end tøj
Det er ikke bare tøj der kan genbruges eller bortgives. Du har sikkert også duge, gardiner, sengetøj, sko, bælter, tørklæder og smykker som du ikke bruger? Eller dit barns legetøj, som andre kan få gavn af?
Hver dansker køber i gennemsnit 16 kg tøj om året, hvilket er 20 % mere end ved årtusindeskiftet. Det skønnes, at 30 % af det tøj, der hænger i skabet, aldrig bliver brugt, og at langt den største del kasseres, før det er slidt op. Over halvdelen af de ting vi ikke bruger, havner i skraldespanden.
Faktalink.dk
Der er mange velgørenhedsorganisationer i Danmark som tager imod brugte varer, så længe det er rent og i brugbar stand. Find din nærmeste genbrug, og aflevér det du ikke bruger. Du kan også give det videre til familie eller venner. På den måde støtter du miljøvenlige tiltag og fremmer det cirkulære forbrug.